Sakarya TB Lisanslı Depoculuk Tesisleri Açıldı

Sakarya Ticaret Borsası tarafından yaptırılan Tahıl Ürünleri Lisanslı Deposu Dualarla açıldı

Açılış törenine Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım, AK Parti Sakarya Milletvekili Çiğdem Erdoğan Atabek, AK Parti Sakarya İl Başkanı Yunus Tever, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Akgün Altuğ, Sakarya Ziraat Odaları Koordinasyon Başkanı Ali Şener Bayraktar, SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, Diğer oda ve borsa başkanları, STK temsilcileri ve vatandaşlarımız katılım sağladı.

Sözlerine Ahmet Arif'in Anadolu şiiri ile başlayan STB Başkanı Adem Sarı; “Sakarya Ticaret Borsası yaşanan sıkıntıları görüyor ve hepsine rağmen toplumsal fayda üretmek adına duyduğu heyecan ve bilinçle yoluna devam ediyor. Birazdan açılışını gerçekleştireceğimiz tesis son teknoloji ile donatıldı. Engelli dostu binamız, çiftçi evimiz ve üç bankamızın şubesi ile üreticilerimize hizmet edeceğiz. Sakarya’ya değer üretiminde belirli ölçüde katkı sunarak katma değer yaratmaya çalışacağız”. dedi.

“Ürünler güven ve değerinde satılacak”

Sakarya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adem Sarı, “Açılışını gerçekleştireceğimiz tesis son teknolojiyle donatıldı. Tesiste 15 kişi istihdam edilecek. Bu hizmetlerimizi geliştirerek bölgemize katkı vermeye devam edeceğiz. Lisanslı depolar, tarım ürünlerinin sigortalı ve devlet garantisindeki model silolarda depolanmasına imkan sağlayan, tarım ürünü ticaretini kolaylaştıran ve Ticaret Bakanlığı tarafından denetlenen bir sistemdir. Bu sistemle üreticilerimiz ürünlerini güvenle ve değerinde satarken, sanayicimiz her zaman nitelikli ürüne ulaşabilmektedir” dedi.

“Lisanslı depo kapasitemiz 8,5 milyon tona ulaştı”

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ise, “Lisanslı depolar kamu ve özel sektörün ortak bir amaçla bir araya geldiği, aynı vizyonu paylaştığı ve böylece ülkemize somut bir eser ortaya çıkardığı güzel bir örnektir. Tarım projelerini modernize etmek üzere devrimsel nitelikte bir adımdır. Yaklaşık 17 sene önce 2005 yılında bugünkü lisanslı depoculuk sisteminin temelini oluşturan lisanslı depoculuk kanununu TOBB ve TMO birlikte hazırladık. Böylece bugün ülkemizde faaliyette olan lisanslı depo kapasitemiz 8,5 milyon tona ulaştı. Öte yandan Ticaret Borsalarımız da bu alanda ellerini taşın altına koyuyorlar. Elektronik satış salonları, akredite laboratuvarlar, canlı hayvan borsaları, lisans depolarıyla ticaret borsalarımız tarım ve hayvancılık sektörünün sağlıklı işlemesine yardımcı olmaktadır” diye konuştu.

“Ürünler emanet alınarak sağlıklı şekilde muhafaza edilecek”

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, “Aralık 2019 tarihinde imzaladığımız protokol neticesinde Alancuma’daki alanı lisanslı depolama alanı tesisi yapılması için Sakarya Ticaret Borsasına hibe ettik. Bu bölgenin altyapı ve peyzaj çalışmalarını da tamamladık. Böylece şehrimize lisanslı depolama tesisimizi kazandırmış olduk. Lisanslı depoculuk çok önemli bir yere sahip. Lisanslı depolar sayesinde üretici, tüccar ve sanayicinin ürünleri emanet alınarak sağlıklı bir şekilde muhafaza edilmesi hedeflenmiştir” şeklinde konuştu.

“Çiftçimizin ürünü korunmuş olacak”

Sakarya Valisi Çetin Oktay ise, “Fındık alımını başlattık, güzel bir fiyat açıklandı. Sakarya’da rekolte geçen yılın üzerinde bekleniyor. Dünyada yaşanan sıkıntılar dolayısıyla gıda sektörünün, tarım sektörünün ne kadar önemli ve stratejik olduğu ortaya çıktı. Tabii bu vizyonun daha önceki senelerde ortaya konulması bugün bu tesis ve bunun gibi tesislerin açılışını gerçekleştiriyor. Yeni projelerle sektörün akıllandırılması önemli, bu tesis onlardan birisi. Tarımsal ürünlerin işlenmesi bu şehir için hayati öneme sahip. Bu şehrin en büyük hazinesi doğası ve tarımsal arazileri. Bu tesis çiftçimize katkı sağlayacak, çiftçimizin ürünü korunmuş olacak” ifadelerini kullandı.

Haber Tarihi : 08.08.2022 17:53:10

Borsamızın Hizmet Kalitesi Tescillendi
Dünya Fındık Haftası Kapsamında Fındık Hasat Şenliği Gerçekleşti
Fındığa Değer Katanlar Gecesinde Ödüller Sahiplerini Buldu
STB Lisanslı Depo Tesisi 8 Ağustos'ta Açılıyor
Dünya Fındık Haftası 8-14 Ağustos 2022 tarihlerinde Sakarya’da düzenlenecek.