Kenya'da Altın Ticaretiyle İlgili Dolandırıcılık Vakaları

Sayın Üyelerimiz;

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin 07.10.2019 tarih ve "Kenya'da Altın Ticaretiyle İlgili Dolandırıcılık Vakaları" konulu duyurusu;

İlgide kayıtlı yazıda,Nairobi Büyükelçiliğimizden alınan yazıyaatfen, Kenya'daki altın ticaretiyle ilgili dolandırıcılık vakalarının geçtiğimiz Mayıs ayında Dubai Emiri Mohammed bin Raşit El Maktum'un da bu kapsamda dolandırıldığının ortaya çıkmasıyla yeniden uluslararası gündeme taşındığı ve bu alanda faaliyet gösteren dolandırıcılık şebekelerinin mağdurları arasında vatandaşlarımızın da bulunduğu bildirilmektedir.
Yazıda, Kenya'dan veya Kenya üzerinden altın ve diğer değerli mineral ithal etmek üzere Büyükelçiliğimizle temasa geçen iş çevrelerimize, özellikle aracı kişilere karşı son derece ihtiyatlı yaklaşmaları, muhataplarının altın ihracatı için geçerli lisanslarının bulunup bulunmadığını teyit etmek üzere Kenya Madencilik Bakanlığıyla temas etmelerinin tavsiye edildiği, bu konuda Ticaret Müşavirliğimizin her tür yardımı sağlamaya hazır olduğu; bununla birlikte, altın ticareti yapmak isteyen vatandaşlarımızın büyük çoğunluğunun Büyükelçiliğimizle irtibat kurmadan, önemli meblağlarda ön ödemeler yaparak iş bağlantıları tesis ettikleri zannıyla dolandırıcılık çetelerinin ağına düştiükleri ve
mağdur edildiklerinin müşahede edildiği, söz konusu vatandaşlarımızın dolandırıldıklarını anladıktan ve büyük maddi kayba uğradıktan sonra Büyükelçiliğimizle temasa geçtikleri, dolandırılan vatandaşlarımızın polise yapılan asılsız ihbarlarla sindirildikleri veya uzun ve masraflı hukuki süreçler karşısında yargı yoluna başvurmaktan imtina ettiklerinin tespit edildiği; basın haberlerinde, bu dolandırıcılık şebekelerinin çökertilmesinin ve mağduriyetlerin yargı yoluyla giderilmesinin neredeyse imkansız olduğuna dikkat çekildiği kaydedilmektedir.

Yazıda devamla, son dönemde bu kapsamda mağdur olan vatandaşlarımızın sayısında artış olduğunun görülmesi üzerine (son olarak bir vatandaşımız 600 bin Dolar ödeme yaparak dolandırılmıştır) kamuoyumuzda bu tehlikeye dikkat çekilmesi amacıyla Anadolu Ajansı'nın Kenya'daki temsilcisiyle temasa geçilerek konunun haberleştirilmesi ve aşağıda kayıtlı haber bağlantılarında konunun yer almasının sağlandığı bildirilmektedir.

Duyuru Tarihi : 16.10.2019 10:10:46

Cezayir İle Ticaretimizde Yaşanan Sorunlar ve Çözüme İlişkin Değerlendirmeler

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin 29.11.2019 tarih ve - 10.12.2019

Cibuti Özel Ekonomik Bölgesi Toplantısı