Nefes Kredisi Hakkında

TOBB’un öncülügünde, Oda ve Borsalarin katkilariyla gerçeklestirilecek yeni Nefes Kredisi için imzalar Basbakan Binali Yildirim, Basbakan Yardimcisi Mehmet Simsek, Gümrük ve Ticaret Bakani Bülent Tüfenkci, Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme Bakani Ahmet Arslan, Saglik Bakani Ahmet Demircan ve TOBB Baskani M. Rifat Hisarciklioglu’nun katilimiyla Izmir’de atildi.

Aylik 0,99 faiz/kar payi ve 12 ay vade imkâni ile iki üç ay içerisinde yaklasik 50 bin KOBI’nin faydalanmasi beklenen TOBB Nefes Kredisine; Ziraat Bankasi, Denizbank, Halkbank, Vakifbank, Ziraat Katilim ve Vakif Katilim aracilik edecek.

Sakarya Ticaret Borsasi Üyeleri 2 Nisan 2018 Pazartesi’den itibaren Nefes Kredisi kullanmaya basladi.

KOBI’ler ‘Nefes’ Alacak

Kredilerde durgunlugun yasandigi ve faizlerin yüksek oldugu dönemde TOBB, Oda ve Borsalar elini tasin altina koydu. Alinan önlemlerle Aralik 2016’da Nefes Kredisi ve yeni KGF sistemi ile KOBI kredilerinde yeni bir dönem basladi.

KGF destekleri araciligiyla toplamda 681 bin firmaya 234 milyar TL kredi imkani olusturuldu. Geçtigimiz sene Nefes Kredisi ile 5 milyar TL’lik kredi hacim yaratildi. 1 senede 30 bin firma TOBB Nefes Kredisinden yararlandi.

2018 yilinda Nefes Kredisi 18 aya uzatilan vadesi ile yeniden Sakarya Ticaret Borsasi üyelerinin hizmetinde. Ayrica bu sene kredi kullandiracak banka sayisi da 6’ya yükseltilerek, Türkiye’nin dört bir yanindaki Ziraat Bankasi, Denizbank, Halkbank, Vakifbank, Ziraat Katilim ve Vakif Katilim subelerinden kullanilabilecek.

Projede; Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB), Odalar ve Borsalar mevduatlarini 6 bankaya yatirarak, üyesi olan KOBI’lere %0,99 aylik faiz orani ve 12 ay vadeyle bu bankalardan kredi kullanmalarina imkan saglayacak. Yani TOBB, Oda ve Borsalar elindeki kaynaklarinin üyelerinin kullanimina açiyor. Teminat yetersizliginden kredi kullanamayan KOBI’lere de yillardir oldugu gibi yine KGF destek olacak.

Gelecek vaad eden isletmelerin finansmana erisimini kolaylastirarak, Türkiye’nin büyüme ve kalkinmasina stratejik destek saglamak misyonuyla kurulan Kredi Garanti Fonu ise bu proje kapsaminda KOBI’lere %85 oraninda Hazine destekli kefalet saglayacak. TOBB Nefes Kredisinde KGF, üyelerimize kefil olacak.

KGF’nin verecegi Hazine destekli kefalet ile kullandirilacagi için bankalarin risk primleri de sifirlanmis olacak. KGF, Portföy Garanti Sistemi ile ayni gün islemi sonuçlandiracak. Isletmelerimiz günler içerisinde hizlica kredilerini kullanacaklar.

2-3 ay gibi kisa bir sürede 50 bin KOBI’nin ‘Nefes Kredisi’ kullanmasi bekleniyor.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi ile oda ve borsalarin 500 milyon TL’lik mevduati adi geçen Bankalara aktaracak ve KOBI’lerin bu miktarin 10 kati oraninda yani 5 milyar TL kredi kullanmalarina imkân saglayacak.

KOBI’ler, faaliyetlerini sürdürdükleri illere göre en fazla 200 bin TL kredi kullanabilecekler ve bu krediyi aylik esit taksitlerle 12 ayda geri ödeyecekler.

Kredi Süreci Nasil Isleyecek

TOBB üyesi KOBI, üye oldugu Oda-Borsa'ya giderek "TOBB Nefes Kredisi Basvurusu" için faaliyet belgesi isteyecek.

KOBI, aldigi faaliyet belgesi ile 6 bankanin Türkiye genelindeki subelerine giderek TOBB Nefes Kredisi basvurusu yapacak.

Bankalar, KOBI'nin TOBB Nefes Kredisi basvurusunu alacak, KGF ile birlikte krediye uygunlugu degerlendirecek

Degerlendirme süreci olumlu sonuçlanirsa; bankalar, KOBI'ye TOBB Nefes Kredisi kullandiracak.

Masraf en fazla 51 TL

Bu uygulama ile üyelerimiz, düsük faiz ve uzatilmis vadenin yani sira, düsük masrafli kredi kullanma imkânina da sahip olacak."

Duyuru Tarihi : 03.04.2018 16:49:25

ABD'nin İran Yaptırımları Bilgilendirme Toplantısı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin 04.12.2018 tarih ve - 07.12.2018

Yurt Dışı İş Gezisi Desteği