Nefes Kredisi Hakkında

TOBB’un öncülüğünde, Oda ve Borsaların katkılarıyla gerçekleştirilecek yeni Nefes Kredisi için imzalar Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımıyla İzmir’de atıldı.

Aylık 0,99 faiz/kar payı ve 12 ay vade imkânı ile iki üç ay içerisinde yaklaşık 50 bin KOBİ’nin faydalanması beklenen TOBB Nefes Kredisine; Ziraat Bankası, Denizbank, Halkbank, Vakıfbank, Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım aracılık edecek.

Sakarya Ticaret Borsası Üyeleri 2 Nisan 2018 Pazartesi’den itibaren Nefes Kredisi kullanmaya başladı.

KOBİ’ler ‘Nefes’ Alacak

Kredilerde durgunluğun yaşandığı ve faizlerin yüksek olduğu dönemde TOBB, Oda ve Borsalar elini taşın altına koydu. Alınan önlemlerle Aralık 2016’da Nefes Kredisi ve yeni KGF sistemi ile KOBİ kredilerinde yeni bir dönem başladı.

KGF destekleri aracılığıyla toplamda 681 bin firmaya 234 milyar TL kredi imkanı oluşturuldu. Geçtiğimiz sene Nefes Kredisi ile 5 milyar TL’lik kredi hacim yaratıldı. 1 senede 30 bin firma TOBB Nefes Kredisinden yararlandı.

2018 yılında Nefes Kredisi 18 aya uzatılan vadesi ile yeniden Sakarya Ticaret Borsası üyelerinin hizmetinde. Ayrıca bu sene kredi kullandıracak banka sayısı da 6’ya yükseltilerek, Türkiye’nin dört bir yanındaki Ziraat Bankası, Denizbank, Halkbank, Vakıfbank, Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım şubelerinden kullanılabilecek.

Projede; Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Odalar ve Borsalar mevduatlarını 6 bankaya yatırarak, üyesi olan KOBİ’lere %0,99 aylık faiz oranı ve 12 ay vadeyle bu bankalardan kredi kullanmalarına imkan sağlayacak. Yani TOBB, Oda ve Borsalar elindeki kaynaklarının üyelerinin kullanımına açıyor. Teminat yetersizliğinden kredi kullanamayan KOBİ’lere de yıllardır olduğu gibi yine KGF destek olacak.

Gelecek vaad eden işletmelerin finansmana erişimini kolaylaştırarak, Türkiye’nin büyüme ve kalkınmasına stratejik destek sağlamak misyonuyla kurulan Kredi Garanti Fonu ise bu proje kapsamında KOBİ’lere %85 oranında Hazine destekli kefalet sağlayacak. TOBB Nefes Kredisinde KGF, üyelerimize kefil olacak.

KGF’nin vereceği Hazine destekli kefalet ile kullandırılacağı için bankaların risk primleri de sıfırlanmış olacak. KGF, Portföy Garanti Sistemi ile aynı gün işlemi sonuçlandıracak. İşletmelerimiz günler içerisinde hızlıca kredilerini kullanacaklar.

2-3 ay gibi kısa bir sürede 50 bin KOBİ’nin ‘Nefes Kredisi’ kullanması bekleniyor.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile oda ve borsaların 500 milyon TL’lik mevduatı adı geçen Bankalara aktaracak ve KOBİ’lerin bu miktarın 10 katı oranında yani 5 milyar TL kredi kullanmalarına imkân sağlayacak.

KOBİ’ler, faaliyetlerini sürdürdükleri illere göre en fazla 200 bin TL kredi kullanabilecekler ve bu krediyi aylık eşit taksitlerle 12 ayda geri ödeyecekler.

Kredi Süreci Nasıl İşleyecek

TOBB üyesi KOBİ, üye olduğu Oda-Borsa'ya giderek "TOBB Nefes Kredisi Başvurusu" için faaliyet belgesi isteyecek.

KOBİ, aldığı faaliyet belgesi ile 6 bankanın Türkiye genelindeki şubelerine giderek TOBB Nefes Kredisi başvurusu yapacak.

Bankalar, KOBİ'nin TOBB Nefes Kredisi başvurusunu alacak, KGF ile birlikte krediye uygunluğu değerlendirecek

Değerlendirme süreci olumlu sonuçlanırsa; bankalar, KOBİ'ye TOBB Nefes Kredisi kullandıracak.

Masraf en fazla 51 TL

Bu uygulama ile üyelerimiz, düşük faiz ve uzatılmış vadenin yanı sıra, düşük masraflı kredi kullanma imkânına da sahip olacak."

Duyuru Tarihi : 03.04.2018 16:49:25

ABD'nin İran Politikası ve İran Yaptırımları Hakkında Toplantı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin 13.07.2018 tarih ve - 17.07.2018

Eximbank Destekleri Bilgilendirme Toplantısı