Plastik Poşetlerin Ücretlendirilmesi Uygulamaları Hk.

Sayın Üyemiz;

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin 09.08.2019 tarih ve "Plastik Poşetlerin Ücretlendirilmesi Uygulamaları Hk." konulu duyurusu;

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ilgi yazısında, 2872 sayılı Çevre Kanununun "Poşet ücreti" başlıklı Ek 13'üncü maddesinde (29/11/2018 - 7153/8 md.) "Kaynakların verimli yönetimi ve plastik poşetlerden kaynaklanan çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla plastik poşetler satış noktalarında kullanıcıya veya tüketiciye ücret karşılığı verilir. Uygulanacak taban ücret 25 kuruştan az olmamak üzere Bakanlıkça oluşturulacak komisyon aracılığı ile belirlenir ve her yıl için güncellenir. Bu maddedeki düzenlemelere ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça belirlenir." hükmünün yer aldığı ve bu hükme istinaden "Plastik Poşetlerin Ücretlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar"ın yürürlüğe girdiği hatırlatılmaktadır. Bu doğrultuda; satış noktaları tarafından satılan plastik poşetlere ilişkin beyanların verilmesi ve geri kazanım katılım paylarının ödenmesi için tahakkuk eden miktarların ödenme sürelerinin 2872 sayılı Çevre Kanununca belirlenmiş olduğu, söz konusu beyanname ve ödeme işlemlerinin Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yürütüldüğü ifade edilmektedir.
Bildirim ve beyan yükümlülüğünü zamanında ve / veya tam olarak yerine getirmediği tespit edilenlere 2872 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin (g) bendi, geri kazanım katılım payını ödemediği tespit edilenlere (z) bendi, plastik poşetleri ücretsiz verdiği tespit edilen satış noktalarına ise (bb) bendi kapsamında idari para cezaları verilmekte olup, yanlış ve yanıltıcı beyanda bulunanlar hakkında ise adli süreç başlatıldığı belirtilmiştir.

Duyuru Tarihi : 02.09.2019 16:18:31

Bosna Hersek'te düzenlenmesi öngörülen enerji konulu konferanslar

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin 10.02.2020 tarih ve - 14.02.2020

Lüksemburg'da "Citi Invest Control" İsimli Firmanın Şüphe Uyandıran Faaliyetleri Hakkında