Türkiye-Venezuela Ticaretin Geliştirilmesi Anlaşması (TGA)

Sayın Üyelerimiz;

Ticaret Bakanlığı'ndan alınan 09.09.2020 tarihli ve "Türkiye-Venezuela Ticaretin Geliştirilmesi Anlaşması (TGA)" konulu yazı;

İlgide kayıtlı yazıda, ülkemiz ile Venezuela arasında 17 Mayıs 2018 tarihinde imzalanan ve iç onay süreci her iki ülke tarafından tamamlanan Ticaretin Geliştirilmesi Anlaşması'nın 21 Ağustos 2020 tarihinde yürürlüğe girdiği ve söz konusu anlaşma ile ülkemizin başlıca ihraç ürünlerinde Latin Amerika pazarına giriş imkânlarının artırılması, ihraç ürünleri gamının genişletilmesi, ülkemiz imalat sanayinin mevcut ve potansiyel hammadde ihtiyacı için bölgenin zengin kaynaklarına gelişmiş tercihli erişimin sağlanmasının hedeflendiği belirtilmektedir.

Anlaşma'ya göre, ikili ticaretin hemen hemen tamamında liberasyona gidilmiştir. Venezuela, tarife satırlarının %91,7'sinde gümrük vergilerini en geç 7 yılda sıfırlayacaktır. Ülkemiz ise tarife satırlarının %91,9'unda gümrük vergilerini yine 7 yıllık bir takvim ile sıfırlayacak, %2'sinde ise kısmi vergi indirimi yapacaktır. Venezuela, birçok serbest ticaret anlaşmamızın ötesinde tavuk, süt tozu, peynir altı suyu, kuru meyveler, bitkisel yağlar, şekerleme, un, makarna, domates salçaları gibi önemli ihraç potansiyeli yüksek tarım ve gıda ürünlerimizde ülkemize taviz tanımıştır.

Öte yandan, ABD tarafından Venezuela'ya 8 Mart 2015 tarihli ve 13692 sayılı ABD Başkanlık Kararnamesi ile yaptırımlar başlatılmış, müteakiben 2017-2019 döneminde çıkarılan muhtelif Başkanlık Kararnameleri ile yaptırımların kapsamı kişi, kurum ve ürün bazında genişletilmiştir. Bu çerçevede, ABD yaptırımlarının deniz aşırı olarak uygulandığı bilindiğinden ilgili firmalarımızın muhataplarını iyi araştırmalarında, ihraç ettikleri ürünlerin statüsünü bilerek ithalatçılarla temasa geçmelerinde ve bu konulara aşina bankalarla çalışmalarında yarar görülmektedir.

Duyuru Tarihi : 15.09.2020 08:55:55

Ticaret Müşavirleri ile Elektronik Sohbetler - Avustralya

Ticaret Bakanlığından alınan ilgide kayıtlı yazıda, Avustralya'da görev yapmakta olan - 17.09.2020

Şirketlerin UETS Hesapları Hakkında