Rusya Federasyonu ile E-Ticaret

Sayın Üyemiz;

Ticaret Bakanlığı'nın 20.08.2021 tarihli yazısı;

İlgi yazıda, Moskova Ticaret Müşavirliği'nden alınan bir yazıya atfen, Rusya'nın en önde gelen e-ticaret ve epazaryeri siteleri arasında yer alan OZON firması (https://corp.ozon.com) yetkilileri ile bir toplantı yapıldığı, anılan toplantıda firma yetkilileri tarafından gerçekleştirilen sunumda COVID-19 pandemisi sürecinde 2020 yılında Rusya'da e-ticaret hacminin %59 oranında artarak 3,2 trilyon Rubleye (43,7 Milyar ABD Doları) ulaştığı, toplam satışların %86'sının ise yurt içi e-ticaret sitelerinden gerçekleştirildiği belirtilmiştir.

Yazıda devamla, firma yetkililerince yabancı ülkelere yönelik olarak OZON web portalında ülke sayfalarının oluşturulduğu, anılan ülke sayfalarında ülkemiz firmalarının bir örneği EK-1'de yer alan tabloda belirtilen komisyon ücretleri dâhilinde öncelikle elektronik, sağlık ve bakım, hazır giyim, ev tekstili, kuru/sert kabuklu meyve ve diğer gıda ürünlerini (çabuk bozulabilen yaş meyve sebze, süt ve muhtelif et ürünleri hariç) doğrudan tüketiciye satabileceği, ilgili firmalarımız için gümrük/lojistik işlemlerinin ifası sırasında profesyonel bir aracı firma üzerinden destek sağlanabileceği ve söz konusu işlem bedellerine EK-2'de yer alan tablo üzerinden ulaşılabileceği ve bu doğrultuda ihracatçı firmalarımızdan daha çok ürün tedariki yapılmasının talep edildiği belirtilmiştir.

Ayrıca, Moskova Ticaret Müşavirliğimizce de ülkemiz firmalarının OZON ile doğrudan iletişime geçebilmesini teminen, ilgili firma yetkililerinin iletişim bilgilerinin paylaşılmasının önemli olduğu, OZON firması yetkililerinin katılımıyla düzenlenecek olan bir "webinar" ile OZON'da ürün satılırken dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgilendirme yapılmasının faydalı olacağı belirtilmiştir.

Konuyla ilgilenen firmaların EK 3'te yer alan Firma Bilgileri Tablosu'nu kendi taleplerine istinaden ve bilgileri dahilinde doldurmaları halinde, söz konusu tablo Moskova Ticaret Müşavirliğimizce paylaşılmak üzere Ticaret Bakanlığımıza iletilecektir. Bilgilerini, konunun ilgili olabilecek üyelerinize duyurulmasını ve konuyla ilgili firmaların Birliğimize (kaan.gaffaroglu@tobb.org.tr) bilgi vermelerini rica ederim.

Duyuru Tarihi : 07.09.2021 16:21:11

İş Yerleri için Afet Farkındalık Eğitimi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği organizasyonunda, 6 Ekim 2021 Çarşamba günü saat 14:00'te - 17.09.2021

Türkiye-Almanya JETCO II. Dönem Toplantısı