Sakarya Fındığı Çin Heyetine Borsa’da Tanıtıldı

Türkiye ve Çin arasındaki ticaret iş birliğini geliştirmek üzere kente gelen Çin şirketi heyetine, Sakarya'da üretilen fındığın özellikleri ve üretimi hakkında bilgi verildi.

Sakarya Ticaret Borsası Hasan Uyar Konferans Salonunda düzenlenen toplantı STB Yönetim Kurulu Başkanı Adem Sarı’nın “Ülkedeki meyve alanlarının yüzde 4’ü, süs bitkileri alanının yüzde 22’si  Sakarya’da yer almaktadır. Bitkisel üretimde toplam işlenen tarım arazisinin % 51’i meyve arazisi olup, bunun büyük kısmı fındık arazisidir. Mevsim şartlarına bağlı olarak İlimiz de 80 bin ila 120 bin ton fındık üretimi gerçekleşmektedir. Bu da ülke fındık üretiminin yüzde 13,2’sini yapıyor. İlimiz, 316 bin ton mısır üretimiyle ülke mısır üretiminin yüzde 5,3’ü, Toplam ayva üretiminin yüzde 58,9’unu gerçekleştiren Sakarya, bu meyvenin üretiminde ülke birincisi. 6 bin tondan fazla ceviz üreten Sakarya, toplam ülke üretiminin yüzde 3’ünü yerine getiriyor. İlde, mısırın yanı sıra, buğday, arpa, şekerpancarı, fiğ, yonca, ayçiçeği, domates, lahana, kıvırcık, marul, ıspanak, barbunya, fasulye, karnabahar, karpuz, balkabağı, armut, ayva, elma, şeftali, fındık, üzüm ve çilek önemli ürünlerdir.” Diyerek ilimizdeki tarım ve fındığın ülke ve milletimize olan katma değerinden bahseden açılış konuşmaları ile başladı. Toplantıda konuşan Vali İrfan Balkanlıoğlu, Sakarya'nın dünyanın en fazla fındık üreten yerlerden biri olduğunu söyledi.

Fındığın, Türkiye'nin tekelinde olan bir ürün olduğunu belirten Balkanlıoğlu, "Son derece iyi üretim planlaması, pazarlama politikaları izlenirse çok daha fazla bu işten ülkemiz, çiftçilerimiz istifade edebilir. Tabi bu bir organizasyon meselesi, tüketim artelleri oluşturma ve pazarlama önemli." diye konuştu.

Vali Balkanlıoğlu, birim alanlarda daha fazla fındık üretmenin yanı sıra çok iyi fiyatlarla uygun bir şekilde pazarlamanın organizasyon meselesi olduğunu dile getirerek, "Çin, nüfusu kalabalık ülkelerin başında geliyor. Buralarda pazar oluşturmak önemli. Bir zamanlar hiç ihtiyaç görülmeyen, hiç yemediğimiz birçok lezzetleri arar hale geliyoruz zaman içerisinde. Çinlilerin fındığı çok yakından tanıyan bir ülke olmadığı yönünde ifadeler var. Fakat bunu tattırmak ve pazarlanabilir bir değer haline getirmek de biraz çaba gerektiriyor." şeklinde konuştu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Erdemir, Türkiye ve Sakarya'daki fındık üretimi hakkında sunum yaptı.

Sunumun ardından konuşan Çin şirketinin CEO'su Fei Lihua da ticaretin insanlığın en önemli unsurlarından biri olduğunu kaydetti.

Türkiye'yi tanımak, ürünleri yakından görmek ve bunlarla ilgili ileriye dönük planlar yapmak üzere geldiklerini belirten Lihua, "Ülkemiz son yıllarda büyük atılımlar yaptı ekonomik alanda. Bu atılımlardan en güçlü olduğumuz yönlerden biri tarımdır. Özellikle ülkenizin çok önem verdiği meyveler, başta fındık olmak üzere ve meyve kuruları konusundaki ihtiyacımız günden güne artmaktadır. İhtiyaç duyduğumuz kuru meyvelerin yüzde 80'ini Amerika, Kanada ve gelişmiş ülkelerden ithal etmekteyiz." diye konuştu.

Luhia, "Bu ziyaretin en önemli nedenlerden biri Türkiye'nin değerli ve stratejik ürünlerinden biri olarak kabul edilen fındık ile ilgili ileriye dönük planlar yapmak. Kaynağından, tarlasından alınıp depolanıp fabrikasyon işlemlerinden geçirilip ülkemize ulaştırılıncaya kadarki işlemlerin burada yapılması ile ilgili ciddi planlarımız var." dedi.

Tarım ürünleri konusunda canlı bir pazar olduklarını aktaran Luhia, "Ülkemiz de artık Türkiye'yi tanımaya başlamakta. Fındık alanında çok değerli ve seçkin bir yere sahip olmanız nedeniyle sizin bu deneyiminizden ve bu değerli ürününüzden faydalanmak istiyoruz." şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Çin heyeti, Sakarya Ticaret Borsası tarafından kurulan stanttaki fındık ve diğer tarım ürünlerini inceleyerek, yetkililerden bilgi aldı.

Programa, AK Parti Sakarya Milletvekili Mustafa İsen, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, AK Parti İl Başkanı Fevzi Kılıç ile üreticiler katıldı.

Toplantı ardından Çin heyeti fındık bahçesine ve fındık işleme tesislerinde yerinde incelemelerde bulunarak fındığın dalından paketlenmesine kadar kat ettiği yolculuk hakkında bilgiler aldı.

Haber Tarihi : 08.05.2018 16:35:40

Başkan Adem Sarı'dan Kınama Mesajı

Sakarya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adem Sarı; - 15.05.2018

Başkan Adem Sarı Anneler Gününü Kutladı