Sakarya Fındığı Çin Heyetine Borsa’da Tanıtıldı

Türkiye ve Çin arasindaki ticaret is birligini gelistirmek üzere kente gelen Çin sirketi heyetine, Sakarya'da üretilen findigin özellikleri ve üretimi hakkinda bilgi verildi.

Sakarya Ticaret Borsasi Hasan Uyar Konferans Salonunda düzenlenen toplanti STB Yönetim Kurulu Baskani Adem Sari’nin “Ülkedeki meyve alanlarinin yüzde 4’ü, süs bitkileri alaninin yüzde 22’si  Sakarya’da yer almaktadir. Bitkisel üretimde toplam islenen tarim arazisinin % 51’i meyve arazisi olup, bunun büyük kismi findik arazisidir. Mevsim sartlarina bagli olarak Ilimiz de 80 bin ila 120 bin ton findik üretimi gerçeklesmektedir. Bu da ülke findik üretiminin yüzde 13,2’sini yapiyor. Ilimiz, 316 bin ton misir üretimiyle ülke misir üretiminin yüzde 5,3’ü, Toplam ayva üretiminin yüzde 58,9’unu gerçeklestiren Sakarya, bu meyvenin üretiminde ülke birincisi. 6 bin tondan fazla ceviz üreten Sakarya, toplam ülke üretiminin yüzde 3’ünü yerine getiriyor. Ilde, misirin yani sira, bugday, arpa, sekerpancari, fig, yonca, ayçiçegi, domates, lahana, kivircik, marul, ispanak, barbunya, fasulye, karnabahar, karpuz, balkabagi, armut, ayva, elma, seftali, findik, üzüm ve çilek önemli ürünlerdir.” Diyerek ilimizdeki tarim ve findigin ülke ve milletimize olan katma degerinden bahseden açilis konusmalari ile basladi. Toplantida konusan Vali Irfan Balkanlioglu, Sakarya'nin dünyanin en fazla findik üreten yerlerden biri oldugunu söyledi.

Findigin, Türkiye'nin tekelinde olan bir ürün oldugunu belirten Balkanlioglu, "Son derece iyi üretim planlamasi, pazarlama politikalari izlenirse çok daha fazla bu isten ülkemiz, çiftçilerimiz istifade edebilir. Tabi bu bir organizasyon meselesi, tüketim artelleri olusturma ve pazarlama önemli." diye konustu.

Vali Balkanlioglu, birim alanlarda daha fazla findik üretmenin yani sira çok iyi fiyatlarla uygun bir sekilde pazarlamanin organizasyon meselesi oldugunu dile getirerek, "Çin, nüfusu kalabalik ülkelerin basinda geliyor. Buralarda pazar olusturmak önemli. Bir zamanlar hiç ihtiyaç görülmeyen, hiç yemedigimiz birçok lezzetleri arar hale geliyoruz zaman içerisinde. Çinlilerin findigi çok yakindan taniyan bir ülke olmadigi yönünde ifadeler var. Fakat bunu tattirmak ve pazarlanabilir bir deger haline getirmek de biraz çaba gerektiriyor." seklinde konustu.

Gida, Tarim ve Hayvancilik Il Müdürü Mehmet Erdemir, Türkiye ve Sakarya'daki findik üretimi hakkinda sunum yapti.

Sunumun ardindan konusan Çin sirketinin CEO'su Fei Lihua da ticaretin insanligin en önemli unsurlarindan biri oldugunu kaydetti.

Türkiye'yi tanimak, ürünleri yakindan görmek ve bunlarla ilgili ileriye dönük planlar yapmak üzere geldiklerini belirten Lihua, "Ülkemiz son yillarda büyük atilimlar yapti ekonomik alanda. Bu atilimlardan en güçlü oldugumuz yönlerden biri tarimdir. Özellikle ülkenizin çok önem verdigi meyveler, basta findik olmak üzere ve meyve kurulari konusundaki ihtiyacimiz günden güne artmaktadir. Ihtiyaç duydugumuz kuru meyvelerin yüzde 80'ini Amerika, Kanada ve gelismis ülkelerden ithal etmekteyiz." diye konustu.

Luhia, "Bu ziyaretin en önemli nedenlerden biri Türkiye'nin degerli ve stratejik ürünlerinden biri olarak kabul edilen findik ile ilgili ileriye dönük planlar yapmak. Kaynagindan, tarlasindan alinip depolanip fabrikasyon islemlerinden geçirilip ülkemize ulastirilincaya kadarki islemlerin burada yapilmasi ile ilgili ciddi planlarimiz var." dedi.

Tarim ürünleri konusunda canli bir pazar olduklarini aktaran Luhia, "Ülkemiz de artik Türkiye'yi tanimaya baslamakta. Findik alaninda çok degerli ve seçkin bir yere sahip olmaniz nedeniyle sizin bu deneyiminizden ve bu degerli ürününüzden faydalanmak istiyoruz." seklinde konustu.

Konusmalarin ardindan Çin heyeti, Sakarya Ticaret Borsasi tarafindan kurulan stanttaki findik ve diger tarim ürünlerini inceleyerek, yetkililerden bilgi aldi.

Programa, AK Parti Sakarya Milletvekili Mustafa Isen, Sakarya Büyüksehir Belediye Baskani Zeki Toçoglu, AK Parti Il Baskani Fevzi Kiliç ile üreticiler katildi.

Toplanti ardindan Çin heyeti findik bahçesine ve findik isleme tesislerinde yerinde incelemelerde bulunarak findigin dalindan paketlenmesine kadar kat ettigi yolculuk hakkinda bilgiler aldi.

Haber Tarihi : 08.05.2018 16:35:40

Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem Yüce'den STB'ye Ziyaret

Ak Parti Sakarya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ekrem Yüce - 11.01.2019

STB BAŞKANI ADEM SARI ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜNÜ KUTLADI